Během příprav na očekávanou dovolenou se mnozí z nás těší především na to, jaká hezká místa navštíví a jaké úžasné zážitky si ze svého dobrodružství odnesou. Při návštěvě zahraničí dojde často také na předběžné seznámení se s místními kulinářskými specialitami, abychom měli přehled o tom, jaké pochoutky chceme v místě ochutnat. Pokud ovšem na dovolenou zůstáváte doma v Česku, tento krok můžete často opominout a v dovolenkové destinaci prostě jen improvizovat. Riskujete však, že zavítáte do podprůměrných restaurací a ty vyhlášené nedopatřením minete. A to by byla ovšem škoda! V dnešním článku vám hledání trochu ulehčíme. Představíme vám pár posázavských podniků, jejichž návštěvu byste (nejen) při pobytu na naší chalupě Daisy rozhodně neměli vynechat.
Restaurace Florián
Začneme pravděpodobně nejvyhledávanější restaurací v okolí. Restaurace Florián se nachází přímo na náměstí v Jílové u Prahy. Během hezkého počasí oceníte posezení na zahrádce ve vnitrobloku či na venkovní terase s výhledem na náměstí. Jelikož je teplý slunečný den babího léta, vybrali jsme si druhou možnost. Určitě ale nezapomeňte také obhlídnout vnitřní prostory podniku. Interiér připomíná středověkou krčmu, avšak žádné barbary ani divoké rvačky zde nečekejte. Restaurace nabízí českou kuchyni v moderním stylu. Při přípravě pokrmů je kladen velký důraz na využití lokálních surovin, především z nedaleké eko-farmy. Jako specialitu můžete ochutnat například burger z divočáka či pečeného pstruha. Během týdne nechybí také polední nabídka. Pivo zde čepují z řemeslného pivovaru Albrecht, který pochází z Frýdlantu. Na čepu mimo klasické desítky nechybí pšeničná dvanáctka, černá dvanáctka či další speciály. Bylo to naše frýdlantské poprvé, avšak jako milovníci zlatavého moku jsme si jeho chuť zamilovali a rozhodně zde nejsme naposled. Celkově restauraci Florián nemůže jinak než všem doporučit. Pokud máte navíc v plánu uspořádat v Posázaví větší soukromou akci, můžete si zde v prvním patře pronajmout sál o kapacitě 110 míst a využít tak k tomu servis velmi příjemné obsluhy. Nás bylo ovšem v momentě návštěvy o 108 lidí méně, proto tuto službu přenecháme raději jiným a posuneme se opodál na další skvělé místo.
Pizza na Náměstí
Tuto malou pizzerii by na náměstí v Jílovém kdekdo mohl přehlédnout. Nachází se naproti předchozí restaurace, na rohu Hornické ulice. V její nabídce nehledejte žádné tajemství, objednat si zde můžete přesně to, co název napovídá – výbornou pizzu. Konkrétně si můžete vybrat z 48 druhů a pokud byste přece jenom stále váhali nad výběrem, lze si za příplatek vybrat i extra přísady. Mimo pizzu je také na výběr z 13 těstovinových pokrmů, včetně domácích bramborových gnocchi. My jsme si vybrali pizzu Carbonara, variaci na oblíbený italský pokrm, která měla smetanový základ, s česnekem, slaninou, cibulí, sýrem a vajíčkem. A byla opravdu skvělá! Pizzerie bohužel nenabízí vnitřní posezení, avšak pizzu vám do pár minut udělají sebou a vy si jí tak můžete vychutnat třeba v blízkém parčíku nebo si ji vzít s sebou. Za nás se jedná o ideální, rychlou a oblíbenou večeři, dostupnou pouhé tři minuty jízdy od naší chalupy.
Hospoda U Holubů
Kvůli ne příliš ideálnímu spojení veřejnou dopravou, jsou předchozí zmíněné podniky dosažitelné hlavně autem, popřípadě také na kole. Ale jak se z naší chalupy nejlépe dostat pěšky někam, kde si budu moct posedět a dát si k něčemu na zub také dobré pivo? Přesně proto jsme se vydali do sousední Luky pod Medníkem, kde na nás čekala Hospoda U Holubů. Jedná se o zážitek se vším všudy, protože již samotná cesta je tak trochu výzva. Od naší chalupy Daisy se vydejte doleva až dojdete ke křižovatce se zrcadlem. Na ní se opět vydejte doleva. Projdete dále až do lesa nacházející se nad naší chalupou. Dávejte zde pozor, neboť minete varování o výskytu vstupů do opuštěných dolů, hrozící pádem. Pokud se ovšem budete držet vyšlapané cesty, není se čeho bát. Pokračujte dál dokud nenarazíte na mýtinu s příjezdovou cestou. Po ní se vydejte doprava, až dojdete k asfaltové silnici. Odsud již půjdete pouze z kopce do Luky pod Medníkem. Hospoda se nachází až za hasičárnou po levé straně. Celkově vám bude cesta trvat přibližně 20 minut. Děsíte se toho, že budete muset cestu do kopce absolvovat zpátky? Nezoufejte! Každé dvě hodiny jede od hasičárny autobus, který staví na zastávce Petrov, Bohuliby. Jedná se o rozcestí těsně před odbočkou do Bohulib. Stačí se tedy podívat do jízdních řádů a výlet na pivo si správně naplánovat. Samotná hospoda vás přenese do minulého století. Milá venkovská hospůdka nabízí venkovní i vnitřní posezení, čepovaného Kozla za lidovou cenu, polední nabídku i něco malého k zakousnutí. Pravděpodobně zde potkáte pár štamgastů, ale i několik výletících rodin nabírající síly na cestu. Nezapomeňte si sebou vzít hotovost, neboť zde nepřijímají karty. U Holubů pravděpodobně neudělají díru do světa jedinečnou gastronomií, ale je to přesně ten podnik, který po dlouhém putování přírodou rádi oceníte.
Café Kandík
Potřebujete doplnit hladinu kofeinu nebo vás jen honí mlsná? Pak určitě doporučujeme navštívit tuto kavárnu. Najdete ji na druhé straně Sázavy ve vesnici Hradišťko, kvalitou a vzhledem byste ji však čekali někde v centru Prahy. Mimo výbornou kávu zde můžete ochutnat ručně vyráběné dezerty, zmrzlinu, či moderní verzi klasického chlebíčku. V létě můžete posedět na zahrádce. Hned vedle kavárny se nachází pošta, je to tedy ideální místo, kde si můžete během sepisování pozdravů z dovolené dát také něco dobrého na zub.
Pekárna Hradišťko
Pokud budete v Hradišťku v pátek či o víkendu, určitě se vydejte z kavárny do blízké pekárny. Čeká na vás zde nabídka několika druhů domácího chleba, čerstvě upečené buchty či zdobené perníčky. A snídaně na další den je zajištěna!
Milujeme točenou
Pokud budete v Davli, tohle místo vám jistě neunikne. Vyhlášený podnik, kam se lidé z okolí sjíždějí na točenou zmrzlinu. Nachází se u krajnice silnice vedoucí do Štěchovic, smetanovou pochoutku si můžete vychutnat pod slunečníky v příjemném posezení. Nabízí až 12 druhů zmrzliny, příchutě jsou pravidelně obměňovány. A o různorodost rozhodně není nouze – švestka s mákem, mascarpone nebo třeba cola? Výběr už necháme na vás.
Taverna Thessaloniki Davle
Českou kuchyni sice máte rádi, ale rádi byste po několika dnech již vyměnili svíčkovou a hovězí guláš za něco trochu jiného? Co třeba Řecko? Pro autentickou kuchyni peloponéského poloostrova nemusíte jezdit daleko. V Davli se nachází malý rodinný podnik, ve kterém můžete ochutnat pokrmy připravené z čerstvých surovin dovezených přímo z Řecka. Nechybí zde také dezerty jako chalva či baklava, z nápojů oblíbený destilát ouzo, víno retsina či pivo Mythos. Typické dřevěné modré židličky Vám spolu s výzdobou navodí atmosféru letní dovolené u moře. A pokud Vám návštěva nestačila, můžete si domů zakoupit některou z nabízených řeckých potravin a nápojů.
Doufáme, že se vám po přečtení článku stejně jako nám již sbíhají sliny. Posázaví toho má co nabídnout nejen po přírodní a kulturní stránce, ale i po té gastronomické. Ať už se rozhodnete zavítat do jakéhokoli podniku, doufáme, že si z tohoto krásného regionu odnesete jen to nejlepší. A nám nezbývá nic jiného než popřát vám ,,Dobrou chuť´´ !